You will find the answers at the end of the test! Good Luck!
Write down your answers to see how well you did!!

CRMJ 265 - Criminal InvestigationPractice Test

Multiple Choice
Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

 

____1.Desirable qualities of an investigator include all except
 
a.
perseverance.
b.
inquisitiveness.
c.
open-mindedness.
d.
subjectivity.

 

____2.The ultimate responsibility for solving crime lies with
 
a.
all police personnel of the department.
b.
the patrol officers only.
c.
the investigative unit only.
d.
the chief of police.

 

____3.A crime is any
 
a.
illegal act only if observed by a police officer.
b.
act forbidden by law.
c.
omission forbidden by law.
d.
both b and c

 

____4.The primary factor in a successful investigation is that
 
a.
all available information that is relevant and material is legally obtained.
b.
an arrest is made.
c.
a conviction is obtained.
d.
innocent people are cleared.

 

____5.The majority of leads for subsequent action are obtained
 
a.
when the call comes into dispatch.
b.
at the point of arrival.
c.
at the follow-up investigation.
d.
after the victim is interviewed.

 

____6.All suspects at a crime scene should be
 
a.
handcuffed.
b.
questioned.
c.
arrested.
d.
all of the preceding

 

____7.A follow-up investigative duty might be any of the following except
 
a.
checking the victim's background.
b.
obtaining mug shots.
c.
taking statements from the victim at the scene.
d.
tracing a rifle found at the scene.

 

____8.When a dead body is found at the scene, the most immediate concern is
 
a.
identifying the victim.
b.
interviewing family members.
c.
preserving and securing the crime scene.
d.
notifying the news media.

 

____9.Effective investigators are
 
a.
detached.
b.
suspecting.
c.
emotionally well balanced.
d.
all of the preceding

 

____10.The basic purpose of crime scene photography is
 
a.
to record the entire crime scene.
b.
to support the sketch.
c.
to show the benefits of color film.
d.
all of the preceding

 

____11.The type of photography that can, for example, reveal the outline of a footprint in carpet even though the fibers have returned to normal position is
 
a.
microphotography.
b.
ultraviolet-light photography.
c.
laser-beam photography.
d.
macrophotography.

 

____12.The photographic technique where the first picture taken has a specific object on the right and the next picture taken shows the same object on the left is called
 
a.
overlapping.
b.
backing.
c.
cross-projection photography.
d.
triangulation.

 

____13.The most common method to locate objects in an indoor area uses
 
a.
rectangular coordinates.
b.
triangulation.
c.
compass points.
d.
all of the preceding

 

____14.The crime-scene sketch supplements
 
a.
notes.
b.
plaster casts.
c.
photographs.
d.
all of the preceding

 

____15.Which of the following is not an advantage of photographs?
 
a.
They can be taken immediately.
b.
They increase attention to testimony.
c.
They show actual distances.
d.
They create interest for jurors.

 

____16.Which of the following investigative tasks usually precedes the others?
 
a.
sketching
b.
photographing
c.
note taking
d.
searching

 

____17.To be ruled inadmissible, color photographs must be judged by the court to be
 
a.
so inflammatory that they will unduly influence the jury.
b.
distorted regardless of sufficient explanation.
c.
too inflammatory for the defense to bear.
d.
all of the preceding

 

____18.In court, it is true that
 
a.
notes cannot be used to refresh the memory while on the witness stand.
b.
defense counsel may examine notes used on the stand.
c.
notes cannot be shown to the jury.
d.
defense counsel cannot read the notes aloud in court.

 

____19.Once a report is written, the writer should
 
a.
staple the pages together if it is more than one page and file it.
b.
evaluate it.
c.
immediately show it to the prosecutor for approval.
d.
none of the preceding

 

____20.Each paragraph in a police report
 
a.
should discuss only one subject.
b.
should be kept to under 100 words.
c.
both a and b
d.
neither a nor b

 

____21.Field training officers believe report writing skills are
 
a.
of great importance.
b.
of little significance.
c.
adequately taught in police academies.
d.
a natural ability that cannot be taught.

 

____22.One way to achieve a reader-friendly report is to
 
a.
make ample use of the phrase "the above."
b.
be certain the narrative part of your report can stand alone.
c.
use third person, passive voice.
d.
none of the preceding

 

____23.The Computer-Assisted Report Entry (CARE) system has
 
a.
reduced officers' report-writing time.
b.
improved the timeliness of police report information.
c.
improved the quality of police reports.
d.
all of the preceding

 

____24.An effective report uses
 
a.
first person.
b.
passive voice.
c.
present tense.
d.
all of the preceding

 

____25.Being concise means
 
a.
eliminating wordiness.
b.
eliminating details.
c.
both a and b
d.
neither a nor b



CRMJ 265 - Criminal Investigation

Answer Section
 
 

 
 

MULTIPLE CHOICE

1.D

2.A

3.D

4.A

5.B

6.B

7.C

8.C

9.D

10.A

11.C

12.A

13.A

14.D

15.C

16.B

17.A

18.B

19.B

20.C

21.A

22.B

23.D

24.A

25.A


return to the top